מה עושים עם דייר שמסרב להשתתף בהוצאות שיפוץ בבניין משותף

מזל טוב! קניתם דירה!
השקעתם במיטב כספכם ברכישת הדירה, צבעתם אותה בצבעים מרהיבים, קניתם סלון יוקרתי והשקעתם במוצרי חשמל אקסלוסיביים – הדירה נראית מעולה! אך הבניין ישן, בלוי ומתקלף.
הצעתם למספר דיירים לבצע שיפוץ בבניין, כך כולכם תהנו מבניין בעל חזות חדישה וערך הדירות בבניין יעלה אולם הדיירים מסרבים ורק חלקם מעוניינים לקחת חלק בהליך.
משרד עו”ד חן טיגר מייצג לקוחות רבים שמגיעים למצב דומה – שכנים סרבנים אשר לא מעוניינים להשתתף בעלויות שיפוץ הבית המשותף.
לשימושכם, ריכזנו מספר נקודות שיעזרו לכם להבין האם ניתן לחייב את בעלי שאר הדירות בבית המשותף:
מהו בית משותף?
על פי חוק המקרקעין, תשכ”ט-1969, בית משותף זהו בית שיש בו שתי דירות או יותר והוא נרשם בפנקס הבתים המשותפים. הלכה למעשה, בית משותף הוא גם בית דו משפחתי או רב משפחתי, או המורכב מדירות וחנויות, אף אם לא נרשם בטאבו כבית משותף. כמו כן, בית משותף יכול להיות מספר מבנים ולווא דווקא מבנה אחד בלבד.
כלומר, במידה והנכם חולקים חלקה עם נכס נוסף, חוק המקרקעין חל עליכם בכל הנוגע להשתתפות בהוצאות שיפוץ הרכוש המשותף.
מהו רכוש משותף?
מיותר לציין כי השיפוץ אותו נרצה לבצע בהשתתפות עם שאר דיירי הבית המשותף יבוצע בשטחי הרכוש המשותף ולא בשטח הפרטי של אחד מהדיירים. אך מהו הרכוש המשותף?
סעיף 52 לחוק המקרקעין, תשכ”ט-1969 מגדיר “רכוש משותף” כך:
“רכוש משותף” – כל חלקי הבית המשותף חוץ מן החלקים הרשומים כדירות, ולרבות הקרקע, הגגות, הקירות החיצוניים, המסד, חדרי המדרגות, מעליות, מקלטים, וכן מיתקני הסקה או מים וכיוצא באלה המיועדים לשמש את כל בעלי הדירות או מרביתם אפילו הם בתחומי דירה מסויימת.”
למעשה כל חלק המשמש את כלל בעלי הנכסים בגדר רכוש משותף.
מתי ניתן לחייב את שאר בעלי הדירות בבית המשותף להשתתף בהוצאות שיפוץ?
התשובה לשאלה מצויה בחוק המקרקעין תשכ”ט – 1969, סעיף 58 א’ הקובע כי “בעל דירה חייב להשתתף בהוצאות הדרושות להחזקתו התקינה ולניהולו של הרכוש המשותף ולהבטחת השירותים המחויבים על פי דין או המקובלים על פי הנוהג, הכול בהתאם לחלקו ברכוש המשותף, זולת אם נקבע בתקנון שיעור השתתפות אחר. לעניין זה, ‘החזקה תקינה’ – שמירה על מצבו של הרכוש המשותף כפי שהיה בעת גמר הבנייה, לרבות שיפורים שבוצעו בו לאחר מכן בהסכמת בעלי הדירות”.
כאשר אתם מעוניינים לבצע שיפוץ לצורך חיזוק המבנה מהתפוררות וגרימת סכנה לכלל הדיירים אין ספק שהשיפוץ נכנס בגדר הגדרת “החזקה תקינה” ובעלי הדירות חייבים להשתתף בהוצאותיו. במידה והנכם מעוניינים לבצע שיפוץ לצורך שיפור מראה המבנה, זהו שיפוץ שלא ניתן לחייב את שאר בעלי הדירות להשתתף בו.
לסיכום:
חשוב מאד לוודא את שלושת הנקודות המצוינות לעיל:
- המבנה בו אתם מתגוררים נכלל בגדר הגדרת בית משותף
- השיפוץ נעשה ברכוש המשותף
- השיפוץ נכלל בגדר החזקה תקינה.
זכרו כי אינכם חייבים להמשיך ולגור בבניין מתפורר וישן, החוק מגבה ומדרבן דיירים שנכונה דרכם לשפר את חזותה של סביבת מגוריהם והכלים הם פשוטים ונוחים.
כתיבת תגובה